Memur ve emekli zam görüşmeleri başladı
2024-2025 yılları arasında memur ve emeklilerin mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7’nci Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri ilk toplantıyla başladı.
Ağustos ayında tamamlanması gereken zam görüşmesinde, memurun gelecek yıl beklentisi yüzde 70 iken, 2025 yılı için yüzde 40 artış olacağı belirtiliyor. Ayrıca aylık 7 bin 650 lira kira yardımı da yapılacak. talep edildi.
Bakan Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen ilk toplantının açılışında açıklamalarda bulundu.
Bakan Vedat Işıkhan’ın açıklamalarından satırbaşları:
6 bugün burada Milyonlarca kamu görevlisi ve emeklinin maaşları için 2024-2025 yıllarını kapsayacak şekilde 7 tur toplu sözleşme görüşmeleri başlatıyorum.
TÜRK DEVLETLERİ İŞ SENDİKASI ORGANİZASYONU KURULDU
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük emeği ile 2 gün önce birliğimizi pekiştirecek adımlar atılarak Türkiye Devletleri Sendikalar Teşkilatı kuruldu. 21 yıldır aziz milletimize hizmet gayesi ile milletimizden aldığımız güçle toplumsal barış ve huzuru tesis eden bir yönetim anlayışını benimsedik. En iyi kamu hizmetlerini en az maliyetle en kısa sürede sunan şeffaf bir yönetim anlayışıyla değiştirdik.
Covid-19 pandemisi tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına aldı. Kısa çalışma ödeneği ile çalışanlarımızı ekonomik olarak destekledik. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ambulans uçaklarla ülkemize getirilerek tek kişilik odalarda tedavi edilmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık açısından ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir.
KAMU ÇALIŞAN SAYISI 5 MİLYONUN ÜZERİNDE ÇIKTI
Bu başarımızda sayıları 5 milyonu bulan çok büyük bir kamu görevlisi grubu katkı sağladı. Afet durumlarında da kamu çalışanlarının kıymetini gördük.
Kamu görevlilerimize şükranlarımı sunuyorum. Yüzyılın felaketi denilen depremleri yaşadık. Depremde kaybettiğimiz kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye olarak depremden etkilenen kardeşlerimize destek olduk ve her zaman yanlarında olduk. Birçok ülkenin atlatamadığı depremi doktorlarımız, hemşirelerimiz, AFAD çalışanlarımız ve diğer kamu görevlilerimiz ile bu kadar kısa sürede atlattık.
“KAMU ÇALIŞANLARINA ENFLASYON BASISI YAPMADIK”
Bu bölgede ekonomiyi canlandırma çabalarımız hızla devam ediyor. Bunu kamu çalışanlarımızla birlikte başardık. Ülkemizin kalkınmasında kamu emekçisi sisteminin rolünün bilincinde olarak kamu çalışanı sayımızı her zaman artırdık. Kamu çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik.
İSKANDİNAV ÜLKELERİ İLE İLİŞKİNİN KESİLMESİ
Daha fazla kamu çalışanının karar mekanizmalarında yer almasını sağladık. Dünyanın en yüksek sendikalaşma oranlarına sahip İskandinav ülkelerinde bile sendikalaşma oranının yüzde 60 civarında olduğu düşünüldüğünde, ülkemizde örgütlenmenin yüzde 75 olması çok değerli.
Her bir kamu çalışanımız gibi onları temsil eden sendikamız ve liderleri de bizim için çok değerli. Demokrasimizin vazgeçilmez gerçeklerinden biridir.
2002’den sonra kamu görevlilerinin sendikacılığında çok değerli değişiklikleri hayata geçirdik. 2012 tarihli toplu sözleşme mevzuatı bunlardan biridir.
Mali ve sosyal hakların tespitinde toplu sözleşmeden toplu sözleşmeye geçildi. Doğrudan uygulanabilir bir mevzuat haline gelmiştir. Kamu çalışanları istişare komitesini kurduk ve yakın gelecekte bu konseyi daha işlevsel hale getireceğiz. Kamu görevlilerinin örgütlenme hakkını genişlettik.”
“BÜTÇEDEN KAMU ÇALIŞANLARINA AYRILAN PAYI ARTIRDIK”
Birlik ve konfederasyonların uluslararası örgütler kurmasını sağladık. Kamuda iş ve istihdam alanlarını hep geliştirdik. 2002 yılında 2,5 milyon olan kamu çalışan sayımız bugün 5 milyonu aştı.
Bütçeden kamu çalışanlarına ayrılan payı da artırdık. Bu pay 2002’de yüzde 18 iken bugün yüzde 27’yi geçti. Hükümetimiz bu sıkıntılı dönemde emeklilerimizi ve çalışanlarımızı enflasyonun yarattığı tahribattan uzak tutmak için bütçe sınırlarını zorlayarak adımlar atmıştır.
Enflasyonla çalışan kesime baskı yapmadığımız gibi refah artışından da önemli bir pay verdik.
AK Parti döneminde başörtüsü yasağı kaldırıldı. Bu nedenle görevine son verilen memurlara yeniden atanma imkânı sağladık. 2023 yılında yapılan düzenleme ile yaklaşık 460 bin sözleşmeli işçiye takıma katılma hakkı verildi.
Ek gösterge çalışmamız da sonuçlandı. Birinci dereceye ulaşan tüm memurların 3600 ek göstergeden yararlanacağı düzenleme yapılacak.
Toplu iş sözleşmelerimizde 6 aylık zamları hayata geçirdik. Sadece toplu sözleşme kararlarına dayalı ücret artışı yapmadık. Olağan artışlara ek olarak refah stokunu artırmaya devam ettik.
Kadınların çalışma hayatının her alanında yer alması temel hedeflerimizden biridir. Bu konuda çok değerli çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.
Yüzyıl Türkiye vizyonunu hayata geçirerek, istihdamımızı ve büyüme oranlarımızı artırarak bu yürüyüşe her zaman birlikte devam edeceğiz. Sendikalarımızı sosyal ortak olarak değil, sosyal ortak olarak görüyoruz.
Çalışma hayatımızın en değerli aktörlerinden olan kamu görevlileri ve sendikaları ile 7. dönem toplu sözleşme görüşmelerini en iyi şekilde sonuçlandırmayı hedefliyoruz.
Çalışmalarımızın ülkemize ve tüm kamu çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.
MEMUR-SEN’İN İSTEĞİ
Toplantıda memur ve emeklilerin iki yıllık zam oranları değerlendirilecek. Memur-Sen 2024 ve 2025 yılları için yüzde 110 zam istiyor. Toplumsal beklentiler de masaya yatırılacak. Memur-Sen’in talepleri arasında aylık 7 bin 650 lira kira ek ödemesi ve 2 bin lira da eş yardımı var.
Heyetler bir araya gelecek. Masada memur bölümünü temsilen 15 kişilik bir heyet bulunacaktır. Müzakereler Ağustos ayına kadar devam edecek. Toplu sözleşme ile 2024 ve 2025 yıllarında memur ve emeklilerin mali ve sosyal hakları belirlenecek.
HEYETİLER BİRARAYA GELECEK
Masada memur bölümünü temsilen 15 kişilik bir heyet bulunacaktır.
Müzakereler Ağustos ayına kadar devam edecek. Toplu sözleşme ile 2024 ve 2025 yıllarında memur ve emeklilerin mali ve sosyal hakları belirlenecek.
TOPLANTI ÖNCESİ MEHMET ŞİMŞEK’E ÖZEL ZİYARET
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve beraberindeki heyet, 7’nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ziyaret etti.
Konfederasyondan yapılan açıklamaya göre, ziyarette 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde kamu görevlilerinin beklentileri ve Memur-Sen’in önerileri Bakan Şimşek’e iletildi.
Ziyarette Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul ve Ofis Memur-Sen Genel Lider Yusuf Yazgan da hazır bulundu.
Ali Yalçın, görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yarın başlayacak Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri öncesi 6 yılı aşkın süredir rasyonel bir bakış açısıyla hazırladığımız 7. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizin önemini Bakan Şimşek’e ilettik. milyon memur ve emekli memur Kamu personel sistemindeki sorunları, emekliye yansımayan ek mobil ödemelerle ücret skalası, gelir dağılımı ve vergi sisteminde adaleti sağlayacak diğer Toplu İş Sözleşmesi tekliflerimizi de gündeme getirdik. kamu yetkilileri.”